Ergonomisch zitten

Wist u dat ergonomisch zitten begint bij een goede zithouding? Onderstaande tips helpen u om een ergonomische zithouding te bereiken

  • ga rechtop in uw stoel zitten en zet beide voeten stevig op de grond
  • stel uw stoel in op de juiste hoogte: uw knieĆ«n moeten een hoek van tenminste 90 graden te maken
  • stel uw armsteunen zodanig in dat uw ellebogen kunnen rusten terwijl beide schouders ontspannen hangen
  • zorg ervoor dat, wanneer de stoel tegen het bureau staat, de armsteunen aansluiten. Bij gebruik van een normaal toetsenbord en dito muis mag het bureaublad zelfs iets lager: uw polsen blijven dan in een betere positie ten opzichte van het toetsenbord
  • stel uw beeldschermhoogte zodanig, dat uw horizontale blikveld gelijk is aan de bovenrand van het scherm

Met deze 5 tips van Bimos creeert u eenvoudig een ergonomische zithouding. Alle stoelen van Bimos geven u deze mogelijkheden en nog veel meer.

Ergonomisch zittenGezond, ergonomisch zitten

Diverse onderzoeken in binnen- en buitenland laten keer op keer zien dat veel mensen verkeerd zitten. Wanneer u achterover hangt in een stoel of bank, ondersteunt u de natuurlijke S vorm van de wervelkolom niet optimaal. Hierdoor wordt de rug langdurig verkeerd belast. In eerste instantie lijkt het alsof uw spieren rust krijgen, u zit tenslotte gemakkelijk voor uw gevoel. Uit onderzoek blijkt dat even verkeerd zitten een goed gevoel kan geven terwijl langdurig verkeerd zitten op uw werkplek bijvoorbeeld klachten geeft zoals rugklachten, zenuw- of aderafknellingen en weefselirritatie. Genoeg redenen om aandacht te schenken aan gezond ergonomisch zitten!

Basisvoorwaarden voor ergonomisch zitten

Een juiste zithoek is van groot belang. Wanneer u zit onder een te schuine hoek tussen rugleuning en zitvlak, treedt er afschuifkracht op. Hierdoor krijgt u het gevoel alsof u van uw stoel afschuift en zakt u onderuit. Een tweede belangrijke basisvoorwaarde om ergonomisch te kunnen zitten is de aansluiting van de onderrug aan de rugleuning. Als u uw platte hand tussen de binnenzijde van de knieholte en de zitting kunt plaatsen, is de zitdiepte juist ingesteld. Vaak onderschat is het gewicht van de armen en het nut van de armleggers. Uw armen wegen gemiddeld 10% van uw lichaamsgewicht en hebben steun nodig bij langdurig zitten. Wanneer de armsteunen niet juist zijn ingesteld zorgt dit voor kramp in hals, nek en schouders. Als laatste tip om ergonomisch zitten te bevorderen wijzen wij u op de zitneigverstelling op nagenoeg alle Bimos modellen. Een ideale ergonomische zit wordt bereikt wanneer de belasting op uw rug minimaal is. Dan worden spieren ontspannen en is uw bloedcirculatie optimaal. Wilt u meer weten over ergonomisch zitten, aarzel dan niet en vraag onze informatie op me het formulier rechtsboven aan de pagina.